Wedding day(s)

Iată că m-am întors după o lungă absență. Absență întemeiată sau nu, m-am căsătorit și asta a însemnat multă pregătire (chiar și sufletească), organizare și odihnă. Din fericire, totul a ieșit bine și în plus, am revenit și cu o tonă de inspirație pentru scris și povestit cu voi. Așa că astăzi o să vă povestesc cum a decurs organizarea nunții mele.Prin titlu sugerez că deși nunta este doar o zi, de fapt, în spate se află multă răbdare și dorință de bine. Poate că printre cititori se regăsesc viitori miri, așa că sper ca articolul meu să fie util.

Pentru început, noi am luat toate sălile de nunți din Brașov la rând pentru o ofertă de meniu. Așa am descoperit că, e bine să faci rezervare cu cel puțin 1 an înainte pentru nunta ta, pentru că locurile se ocupă imediat. De asemenea, trebuie să fiți atenți la ofertele de meniuri, gândiți-vă ce le-ar plăcea invitaților voștri. Încercați să-i suprindeți și spun asta, deoarece este destul de plictisitor să mergi la mai multe nunți într-un an și să găsești aceeași mâncare peste tot unde te duci. Pe lângă mâncare, trebuie verificată și oferta de băuturi. În cazul nostru, am ales Hotelul Ramada, sala TAS care găzduiește până la 110 persoane. Meniul a fost variat, fără farfurii încărcate, hotelul oferindu-ne băuturile nealcoolice incluse în meniu. Pentru că băuturile alcoolice am dorit să le aduce noi, am apelat la firma Liquor Store și la Cramele Recaș.

Apoi, am căutat muzica și fotograful. Noi am ales un DJ pentru simplu fapt că ne-am dorit ca repertoriul să fie de toate genurile, de la oldies la ce este mai nou. Cât despre fotograf, asigurați-vă că are în ofertă și video și/sau alte ședințe foto/produse. Majoritatea au oferte destul de variate, dar nu strică șă faci o întrebare. Este important de reținut să nu permiteți niciunui serviciu pentru nuntă/botez/petrecere organizată să-și afișeze bannerul cu reclame. Acest sfat l-am primit de la fotograf, și acum dacă stau bine să mă gândesc avea dreptate, căci nu ne-ar fi plăcut să vad reclame la produse la propria nuntă.

Apoi, ne-am interesat de biserică. Recomand să căutați din timp biserica, să vă interesați dacă în data aleasa de voi nu este post sau vreo sărbătoare în care nu se fac nunți. De aceea, cel mai bine este ca data să fie aleasă după consultare și cu calendarul bisericesc. Pentru slujba la biserică trebuie să plătești contribuție, taxă slujbă și taxă foto-video. Pentru slujba în sine, preotul îți poate cere vin, miere și pișcoturi.

După toate astea, urmează să vă căutați de îmbrăcat și de încălțat. Nu a fost ușor, mai ales că prețurile erau exagerat de mari, atunci am învățat că tot ce înseamnă nuntă este supraestimat și supraevaluat de către comercianți. Am fost la târguri de nunți, la căutare în tot orașul, prin București și din nou prin tot orașul pentru a găsi ceea ce ne place și ceea ce ne permiteam.
După care, am pornit să cumpărăm verighetele și alte accesorii. Ne-am găsit cu ușurință bijuteriile, pentru că ne-am îndrăgostit imediat de un anume model, așa că nu am stat prea mult pe gânduri.

Noi am urmat și lecții de dans, pentru că aveam două picioare de stânga, așa că ne-am căutat o melodie care să ne reprezinte și în pași de mambo am reușit în vreo 12-13 ședințe să nu uităm coregrafia + un vals.

Spre final, ne-am întors spre mâncare. Noi nu am vrut să avem vestitul candy bar, însă ne-am dorit să avem totuși un platou de prăjituri pe masă. Așa că am mers la toate cofetările din Brașov și am degustat tot felul de minunății. Ce viață grea, nu? Într-un final, am ales cofetăria Bombo.
După ce ne-am lins degetele, am apelat și la o florărie pentru buchete, cocarde, prezidiu, flori pe masă. Doamna de la florărie a fost o drăguță și a acceptat să-mi pună cireșe în buchet și mi-a acceptat toate mofturile în materie de flori. Decorațiunile florale au fost realizate la Flower Shop.

Dacă faceți atât cununia civilă, cât și cea religioasă în aceeași zi, trebuie să mergeți să faceți niște analize și să depuneți actele la primărie. Analizele se dau de la medicul de familie, care la final vă eliberează un certificat prenupțial. Atenție, însă, totul costă. Analizele au constat în: HIV, VDRL, radiografie pulmonară. La Primăria Brașov se stă la coadă pentru a prinde o anumită oră, deci cu căt mai de dimineață, cu atât mai bine.

Să nu uit de cea mai importantă resursă, resursa-timp. Pentru organizarea unei nunți este extrem de importantă această resursă. Pentru noi a fost cam așa:
Rezervare restaurant: cu 1 an și jumătate înainte (restaurantele preiau avans)
Semnare contract muzică și foto: cu 1 an și jumătate înainte
Biserică: cu 6-7 luni înainte 
De îmbrăcat și de încălțat: cu 6 luni înainte (durează până în penultima zi înainte de nuntă)
Invitațiile de nuntă: cu 4-5 luni înainte
Verighetele: cu 3 luni înainte
Lecțiile de dans: cu 3 luni înainte
Florile: cu 2 luni înainte
Prăjiturile: cu 2 luni înainte
Analizele cu 14 zile înainte
Primăria: cu 10 zile înainte (analizele să fie valabile, când depuneți actele)

Bineînțeles, pentru o nuntă mai sunt necesare coafeză, manichiuristă, make-up artist, bărbier pentru care e musai să faci programare pentru că nu au timp să ia pe nimeni din senin.

După toată alergătura, chiar și în ziua nunții, care a fost o mare bucurie în viața noastră, tot ce contează este să zâmbiți, să vă bucurați de ziua cea mare, să nu uitați că fără invitați totul este de prisos, și mulțumiți lui Dumnezeu pentru că vă aduce sănătoși și după eveniment.
Cheltuiala ține și în ziua nunții, dar cert este că la final am respirat ușurați și nu am rămas datori. Restul...sunt detalii pe care fiecare cuplu le ține pentru el.

Mulțumiri:
Părinților și nașilor noștri, fără ei, nunta ar fi fost inexistentă...
Hotelului Ramada pentru calitatea mâncării, servirii și pentru apartamentul nupțial și, un mic dejun pe gustul nostru...
Ansamblului Mugurelul Râșnov pentru deschiderea de a colabora și de a ne face o mare bucurie...
Părintelui Mircea Adam pentru slujba deosebită de care am avut parte, de faptul că a fost înțelegător cu noi și pentru faptul că a venit la timp să ne deschidă ușile înainte să înceapă ploaia...
Și nu în ultimul rând, mulțumiri invitațiilor noștri care ne-au fost alături și care ne-au însoțit în această frumoasă călătorie...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Snacks-uri și dulciuri de mult uitate

Amintiri de pe Yahoo Messenger