1 an cu aparat dentar - cum a fost?

La finele lunii mai, am avut o realizare: am împlinit 1 an de când mi-a fost montat aparatul dentar. Trebuie să spun că după 1 an în care am schimbat lunar arcul, elasticele, am folosit ceară ortodontică și am început să folosesc unguent cu propolis, am început să zâmbesc și să nu mai am nicio reținere.

Pentru mine aparatul dentar a presupus mult curaj și răbdare, deoarece cu cât înaintezi în vârstă, cu atât dinții se îndreaptă din ce în ce mai greu. Practic, medicul ortodont lucrează cu oasele tale, deci nu se întâmpla nimic peste noapte și nici munca lui nu este ușoară.

Înainte de montarea aparatului dentar am suferit o extracție, iar după vreo 7-8 luni am suferit altă extracție pentru a se mișca dinții pe arcadă și pentru a prinde un aspect estetic. Nu este cel mai plăcut să renunți la ce aveai înainte, însă baba suferă la frumusețe spune o vorbă din popor.
Apoi, în locul unde au fost făcute extracțiile mi s-au adăugat niște sârmulițe (nu le cunosc denumirea) pentru a se micșora spațiul interdentar. Trebuie să recunosc, a fost groaznic la început, dar pe măsură ce a trecut timpul, corpul s-a obișnuit.

Igiena este foarte importantă, în special când porți aparatul dentar. La igiena mea de până atunci s-a adăugat apa de gură și periuțele interdentare pe care e bine să le folosești la fiecare spălare.

Ca și costuri, pentru cei care vor să-și pună aparat dentar, trebuie să știți că nu este ieftin. În această perioadă de 1 an am ajuns la costuri de estimativ 6000 de lei, ce au inclus amprentare, montarea aparatului, schimbarea arcului și a elasticelor lunar și extracțiile.

În ceea ce privește, adaptarea mea la societate cu aparatul dentar, a fost chiar ok, mă așteptam ca lumea din jurul meu să nu mă privească cu ochi buni, în special atunci când mă prezentam la serviciu. Cea mai simpatică reacție este a copiilor. Au fost copii care au spus: „V-ați pus proteză, doamnă?”, „Dar ce ai în gură?”, „Woa, aveți elasticele sub forma de infinit!”. Toate opiniile copiilor mi-au adus zâmbete și lumină.

Ceea ce vreau să subliniez este că, dacă tu îți dorești să faci o schimbare care te ajută să te simți mai bine, eu nu văd de ce să nu o faci. Dar trebuie să te gândești și la consecințe. În cazul meu, consecințele sunt de ordin pozitiv.Și încă nu s-a terminat, dar știu că eforturile nu sunt în zadar.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Snacks-uri și dulciuri de mult uitate

Amintiri de pe Yahoo Messenger

Wedding day(s)