13 reasons why si legatura cu viața noastră

Bullying-ul sau hărțuirea. Asta este legătura dintre serialul 13 reasons why și viața noastră. Fiecare dintre noi a experimentat la un moment dat hăruțuirea; fie a hărțuit într-un mod voit sau nu, sau a fost hărțuit. Nu aș vrea să fac spoiler, pentru că este foarte important să-l urmăriți și sunt convinsă că vă veți identifica cu cel puțin unul dintre personaje. Chiar dacă este un serial american, o să găsiți „simptome” care se regăsesc oriunde în lume: tachinarea, zvonurile, consumul de alcool sau droguri, rușinea sau vinovăția, singurătatea, abuzul sexual, minciuni ș.a.


Și eu am fost acolo. Mult timp. Și nu doar în liceu. Și da, au rămas urme. Rămân cicatrici pe inima ta, iar de fiecare dată când ești acolo, ele se pot redeschide. E greu, dar poți trece peste. Este important să rămâi focusat pe ideea de schimbare. Altfel, nu poți să depășești momentul.

Acțiunea serialului se desfășoară pe perioada liceului, astfel încât mi-am adus aminte de mine în perioada liceului. Cum eram eu în liceu? O nesigură, o speriată care își dorea să-și facă prieteni și să nu fie singură. Am reușit vrând nevrând să îmi fac prieteni sau cel puțin așa am crezut la un moment dat. Ba chiar am avut și un iubit și ne formasem așa un anturaj foarte fain cu care ne petreceam timpul liber. Dar acest „ne petreceam timpul liber” era de fapt „își petrecea timpul liber”, pentru că eu nu am făcut cu adevărat parte din anturaj. Și te simți singur și izolat. Te gândești că sigur discută despre tine și tot ceea ce faci. Și am constatat că era adevărat, pentru că de fiecare dată când lipsea cineva de la întâlnirile cu anturajul, clar se discuta de acea persoană (asta e doar o parte din ceea ce  s-a întâmplat, dar din motive personale nu aș vrea să public nimic din ceea ce s-a petrecut atunci).

Nu vreau să-i judec. A trecut oricum mult timp de atunci, iar eu am învățat foarte mult din perioada liceului. Am învățat că prietenii adevărați petrec timp cu tine, și te ascultă când ai ceva de zis. Să ai un iubit nu este așa important pe cât pare. Am mai învățat că nu trebuie să stai singur, ci să te lupți să ai o ocupație și să ieși în lume. Important este să vorbești cu un adult despre asta. Adulții au experimentat bullying-ul și atunci vor știi să te înțeleagă și să te ajute.

Contezi. Să nu uiți asta!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Snacks-uri și dulciuri de mult uitate

Amintiri de pe Yahoo Messenger

Wedding day(s)