Petiția și prostia

Petițiile au și ele rolul lor atunci când „nu se mai poate”. Nu știu cât de eficiente sunt în unele situații. Am întâlnit situații în care o petiție pe care am semnat-o a funcționat (cea pentru reabilitarea Gării Brașov), dar am semnat și petiții care, sincer, nu cred că au ajuns la cei care trebuiau „sensibilizați”.

Însă, scandalul de acum câteva zile de pe internet cu petitia contra probei de bacalaureat la limba română a stârnit controverse. Eu totuși cred că este o glumă. Din ceea ce am citit, am înțeles că părinții se revoltă, deoarece limbajul folosit în elaborarea subiectelor îi încurcă pe copii. Cuvântul „interbelic”a fost picătura care a umplut paharul.

Dragi părinți, e adevărat că bacalaureatul în țara noastră pe care o iubim și o urâm în același timp, este neadaptat cu zilele noastre, dar copiii învață la școală despre perioada interbelică. Trebuiau să știe măcar ce înseamnă. Și atunci și-ar fi amintit și operele.

Eu consider că bacalaureatul și examenele naționale (ce stupid sună, de parcă unul e examen de Paris și unul de România, ambele sunt examene naționale) sunt destul de dificile pentru elevi, chiar dacă ei promovează examenul, trebuie să admitem că se cere mult (de memorat, mai ales).

În fine, este important să ne coborâm la nivelul elevilor pentru a înțelege prin ce trec ei în asemenea momente. Sunt sigură 100 % că nu le este ușor. Nici măcar unui olimpic.

Ideea este următoarea: petiția nu-și avea locul în această situație. Este o prostie să spunem că rezolvăm printr-o petiție schimbarea, când noi nu vrem să ne uităm într-un dicționar. Mai clar de atât nici nu poate fi. Sper că totul a fost o glumă și nu o realitate.

Comentarii

  1. Azi a apărut în ziarul Știri de Cluj un articol exact pe acest subiect. 6000 de părinți au semnat această „prostie”. Totul se rezolvă prin contestații ! De ce trebuie să ne coborâm la nivelul „copiilor” ? Copiii care fac copii ? Asta e preocuparea lor principală.(O profesoară din Vaslui aducea laude mărețe unei fete care a născut la 17 ani și a luat bac ul cu 9,6. Această știre a dat-o și pe post la Bună dimineața România.) Educația nu se face în școală, ci acasă. Tocmai din acest motiv există atât de mulți semnatari. Unde se va ajunge e greu de spus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca ati scris! Este vorba despre mentalitatea noastra pana la urma. Lipsa modelelor este ceva predominant in prezent. A face contestatie la examenele nationale poate fi un risc care uneori nu merita efortul. Chestia cu eleva care are copil la 17 ani si a luat bac-ul nu este cel mai bun exemplu, dar probabil persoana care a venit cu el, s-a referit la incetarea judecarii elevilor. Trebuie sa invete. Punct.

      Ștergere
    2. Ca presa a facut tam-tam de asta pe internet. E altceva. Tot o prostie :) Nu vreau sa judec pe nimeni, dar de la petitie pana la a face ce trebuie e cale lunga.

      Ștergere
    3. Modele sunt, dar au orbul găinilor ! Majoritatea elevilor (și nu numai a elevilor) aplică principiul: „Efort minim, câștig maxim”. Asta cât o să mai meargă, apoi va fi ca în Evanghelie:„plânsul și scrâșnirea dinților”!

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    5. Eu personal am o problema cu ideea protestelor si petitiilor facute pe post de `a ne plange cuiva`. Vrem sa schimbam, dar fara sa ne schimbam noi. Examenele nationale intodeauna vor fi grele, este perspectiva gresita din care privim lucrurile. Modelele cu orbul gainilor nu sunt promovate. Dar poate nici nu trebuie. Poate nu am dreptate. Imi place discutia!

      Ștergere
    6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Snacks-uri și dulciuri de mult uitate

Amintiri de pe Yahoo Messenger

Wedding day(s)