Iarna

Iarna este cel mai dorit anotimp de unii dintre noi, pentru că este frig, trebuie să ne îmbrăcăm gros, să ne cremuim fețele, ca apoi să ieșim din casă să fim atenți la gheața de pe stradă sau la țurțurii de pe casă în timp ce ne îndreptăm înspre destinația dorită.

Iarna asta a fost una obișnuită (după părerea mea) pentru că am avut zăpadă și ger. În anii trecuți, iarna a fost fără zăpezi sau cu ninsori slabe.Îmi aduc aminte că în Poiana Brașov au fost ani când s-au dat doar cu tunuri pentru a avea zăpadă pentru turiști.

Au mai fost și cazuri când toată lumea (nu doar autoritățile) erau luate prin surprindere. Erau oameni care nu avea provizii, pe străzi nu trecea plugul și mașinile erau blocate de oameni care se hotărau că e cazul de o excursie în zonele cu viscol puternic.

Eu nu-mi aduc aminte în copilăria mea ca iernile să fie împroșcate cu atâta negativitate cum este acum. Nu știu dacă acest fapt se datorează ideii în care eram toată ziua la joacă și nu mă concentram pe banii cheltuiți pe căldura din casă. Recunosc că nici eu nu mă dau în vânt după iarnă, dar n-o urăsc.

Cea mai frumoasă amintire a mea pe timp de iarnă este de pe la vârsta de 12-13 ani când în cartier ieșeam la joacă doar fete și începuseră să apară și băieți. Obișnuiam să ne întâlnim cu toții în weekend-uri și să ne bulgărim până când simțeam că avem degetele de la mâini și de la picioare roșii de ger. Apoi veneau sărbătorile și băieții veneau la noi cu colindul. Atmosfera era foarte plăcută și îmi aduc aminte ce fericiți plecau băieții de la mine de acasă când primeau și bani după colindat.

Eu obișnuiam de sărbători să o mai vizitez pe prietena mea cea mai bună care stătea la două etaje mai sus de mine.Și după ce veneau de la mine, treceau și pe la ea:

- Servus! Primiți cu colindul?
- Da! Primim acum, ce să facem...
- Steaua sus răsare..ca o taină mare...., cântau băieții cu tot sufletul.
- Mulțumim frumos că ați trecut pe la noi. Paaa!, le-am spus noi foarte bucuroase că au terminat de cântat, ca apoi să închidem ușa să râdem de ei pe ascuns.
- Iulia, să știi că am fost pe la tine și mama ta ne-a dat bani! Avem de împărțit o sută de mii !(10 lei actuali), a strigat entuziasmat unul din colindători, după care a plecat fericit de parcă îi ieșea o avere din suma primită de la mama.

Deci, iarna înseamnă bucurie, copilărie. Uitați-vă la elevii care au avut liber câ s-au închis școlile cât de fericiți au fost! Așa eram și noi. Și cei din urma noastră. Și cei din prezent și viitor.
Iubiți ceea ce aveți, chiar și iarna.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Snacks-uri și dulciuri de mult uitate

Amintiri de pe Yahoo Messenger

Wedding day(s)