3 chestii care nu îmi plac și 3 chestii care îmi plac la grupurile de mămici

Orice mămică a generației prezente știe foarte bine cât de important este să fi informată atât în sarcină, cât și după naștere în ceea ce privește creșterea copilului. Și care credeți că este cea mai facilă sursă de informare? Răspuns: internetul, mai precis rețelele sociale și Google.

Trebuie să menționez aici: nu este rău să te informezi și să-ți pui întrebări. Este ok să ai îndoieli, atunci când este cazul și este ok să nu fi de acord cu toată lumea. Însă. de multe ori s-ar putea să găsești răspunsurile eronate, să sune bine pentru tine, dar cam atât.

Acest lucru este valabil, indiferent de sursa din care alegem să ne informăm. Deoarece Google-ul este cel mai nociv, majoritatea alegem să întrebăm alte mămici. Făcând parte din astfel de grupuri, întâmplarea face că citesc și eu diverse întrebări și răspunsuri, iar uneori să mai întreb și eu câte ceva. Dar ca orice lucru în viață, are și bune și rele. Iată 3 chestii care nu-mi plac:

1.Sunt criticate aspru mamele care nu alăptează sau care nu pot alăpta, multe dintre ele alegând să se laude cu faptul că alăptează 1 - 2 ani. Este foarte neplăcut să știi că nu poți alăpta (sunt „n” motive pentru asta), dar să mai fi și criticat este trist. Multă lume ar spune, „ce-ți pasă ce spun altii?”, ei bine îți pasă pentru că alăptarea ajută la formarea anticorpilor ce ajută formarea imunității copilului. Pe lângă asta, tot ceea ce o mamă face diferit decât cealaltă sau care face altfel decât cărțile, îi este pusă la îndoială calitatea de a fi mamă.

2. Recomandările privind doctorii. Oricine își dorește să aibă acces la medicină de calitate. E dreptul fiecăruia, pănă la urmă. Medicii, și ei, sunt de mai multe feluri și au stiluri diferite de a trata pacienții. Însă, se întâmplă un fenomen pe care nu îl prevezi atunci când mergi la medic: cum rezonezi cu acesta. De ținut minte: oricât de bun este un doctor, s-ar putea să nu fi pe aceeași lungime de undă cu el. Asta îmi aduce aminte de un proverb: la pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Gândesc chestia asta pentru că sunt femei care nu au cele mai bune experiențe cu medicii, iar apoi spun „nu recomand, cel mai groaznic medic”. Pot înțelege în schimb, situațiile în care mai multe persoane menționează aceleași comportamente la un medic. Adevărul este la mijloc: nici medicii nu sunt uneori așa cum ar trebui să fie, iar pacienții sunt subiectivi. Rămâne la latitudinea ta spre ce medici te îndrepți.

3. Sfaturile privind medicamentele. Noi românii avem obiceiul să ne automedicăm. Și aici, nu mă refer la pastilele pe care le iei atunci când ai o banală durere de cap sau când ai un anume tratament. Dar de aici și până la a oferi altora ce ai luat tu..e cale lungă, în special când este vorba despre un copil. Copilul tău.

Și pentru că îmi place să închei într-o notă pozitivă, trebuie să recunosc că sunt și lucruri care îmi plac la grupurile de mămici:

1. Faptul că există și mămici care au studii sau lucrează în domenii importante, precum: farmacia, asistența medicala, profesori, psihologi, consultanți în alăptare. Deci, practic, pe lânga sfaturi proaste, vei primi și păreri de specialiști. Tot la acest capitol, apreciez când există îndrumări către un anume specialist (medic de familie, pediatru, consultant, psiholog, site-uri de specialitate).

2. Dorința de a ajuta. Majoritatea mămicilor din cadrul grupurilor sunt de obicei deschise să îi ajute pe cei din jur la nevoie. Aici poți beneficia de schimburi, donații, vânzări. Contează uneori când crezi că nu ai la cine apela sau ți-e greu, de fapt sunt persoane care îți vor binele și îți răspund cu plăcere la întrebări sau îți oferă ceea este dificil de a obține.

3. Primești răspuns imediat. Atunci când vrei să afli o informație de la o persoană, grupurile de mămici îți pot fi foarte utile: după aprobarea adminului, vei primi răspuns cam în 3-5 minute, ceea ce este un avantaj.

Ca să închei, astăzi am văzut o știre care ar trebui să ne dea de gândit. Repet ce am spus mai sus: nu este rău să te informezi și să-ți pui întrebări.
Întodeauna noi suntem cei care luăm propriile decizii, fie că alegem să facem de capul nostru sau că alegem să ascultăm de internet. Avem totuși de învățat CUM să selectăm informația.
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Snacks-uri și dulciuri de mult uitate

Amintiri de pe Yahoo Messenger

Wedding day(s)