Mâncăruri mediteraneene

După cum am promis, astăzi vă voi povesti despre mâncarea degustată în Grecia. Vreau să menționez faptul că tot ceea ce se găsea „tradițional” în Rodos era de fapt, preluat de la turci, însă rețetele erau preparate „a la grec”. Probabil că dacă aș fi ajuns să vizitez casa unui grec, aș fi avut altă opinie, însă restaurantele și magazinele făceau acest lucru.

Trebuie să spun, cred că secretul alimenației grecilor, este faptul că legumele și fructele sunt nelipsite din meniurile lor, indiferent ce alegeai să mănănci, automat aveai lângă o salată sau preparatul în sine, avea la bază diverse legume: roșii, ardei, cartofi, măsline etc.

Musaka este un preparat pe care orice gospodină îl cunoaște, având origini turcești și se prepară chiar și la noi. Pentru cine nu știe, rețeta conține cartofi, carne tocată, sos de roșii, mai nou și cașcaval. În Grecia, musaka conținea cartofi, carne tocată, vinete și sos bechamel și era coaptă într-un vas de ceramică. Prețul unei porți era în jur de 8 euro la care mai primeai diverse garnituri.

Gyros, care de asemenea, mai nou se găsește și la noi, este un fel de shaorma (iată originea), însă nu cu lipie, ci cu o turtă, numită pyta care are la bază ulei de măsline. Gyros se prepară cu diferite tipuri de carne, cartofi prăjiți, ceapă, roșii și sos tzatziki. O porție costa 2-3 euro impăturită, între 5 și 10 euro la farfurie, depindea de restaurant.


Salatele grecești (de data asta, sigur sunt ale lor) conțin brânză Feta, care seamănă mult cu telemeaua noastră de oaie, și a fost contrar așteptărilor, însă roșiile lor au fost delicioase, chiar fiind predominante în salată. Prețul era de aproximativ 6 euro, în funcție de tipul de salată.

Souvalki (sper că am scris corect) sunt niște frigărui din diferite tipuri de carne. Nu pot să zic că m-a impresionat foarte tare ca preparat, însă este destul de consistent. Asemenea unei porții de Musaka, prețul era 8 euro și primeai diverse garnituri.


Pește și/sau fructe de mare îl găseai preparat în fel și chip, eu am ales o porție de spaghete cu creveți și sos cu multe legume. Ce pot să zic, m-am lins pe degete atunci, mă ling și acum. Prețurile puțin piperate la preparatele din pește, porneau de la 10-12 euro și urcau.


Ca desert, am gustat Baklava și Kataifi, tot din partea Turciei provenite, însă diferența dintre ele constă în faptul că sunt preparate cu miere și nuci în locul siropului și al fisticului. Se mai poate găsi rahat și halva. Prețurile diferă din loc în loc.
Kataifi
Cred că am vorbit destul despre mâncare...cel mai bine, dacă puteți și vă permiteți, este să vizitați Grecia și să vă bucurați de savoarea preparatelor mediteraneene. Între timp, vă recomand două cărți care vă pot aduce arome gustoase la voi acasă: Sosuri, dressinguri si condimente - Maria Cristea Soimu și Carte de bucate de la manastirile din Grecia.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Snacks-uri și dulciuri de mult uitate

Amintiri de pe Yahoo Messenger

Wedding day(s)