Viața are prioritate

Am așa o pată pe creier când aflu zi de zi că în Brașov, și nu numai, are loc câte un accident de mașină în care este implicată o trecere de pietoni, mai precis când o persoană este lovită de mașină pe trecerea de pietoni.

De cel puțin un an încoace a crescut numărul de accidente pe trecerea de pietoni, mai ales în Brașov. De căte ori se întâmplă un astfel de lucru și apare pe internet, toată lumea dă vina pe autorități; apar comentarii gen „câte accidente trebuie să se mai întâmple să se acționeze?”, „nu sunt limitatoare de viteză”, puneți semafoare!” etc. Din fericire sunt și persoane care atrag atenția asupra neatenției pietonilor, dar și a șoferilor.

Ei bine, într-adevăr și autoritățile greșesc atunci când aporbă mutării diverselor treceri de pietoni sau când se hotărăsc că este mișto să facem reclame la shaorme și mall-uri în zone neadecvate, în special în zone pentru pietoni.

Trebuie să admitem și faptul că șoferii nu încetinesc în preajma trecerilor (nu să oprească, ci să încetinească), ca să nu mai spun că mi s-a întâmplat sau am văzut soferi de pe prima bandă care opresc, iar cei de pe banda 2 sau 3 care trec de parcă nu există limite. Mai există cazurile în care văd pietoni care așteaptă la trecere de ceva timp și totuși nu opresc. Iar de cei care claxonează sau care tot fac semne să treci mai repede, nici nu mai spun.

De pietoni nici nu știu ce să mai zic..mulți nu se asigură pe trecere și se aruncă cu capul înainte. Cei care fug pe trecere nici nu mai am cuvinte. Și când văd că se mai trece neregulamentar, mor de-a dreptul.

Soluția cea mai bună ar fi, ca fiecare dintre noi să se pună în pielea celuilalt și să-și dea seama că nu e cazul să facă pe nebunul în trafic. Trebuie să încercăm totuși să fim mai disciplinați. Ce vrem să transmitem celor mici? De ce nu avem grijă de viețile noastre? Merită graba la serviciu/casă/instituții unde plătim facturi?

Apropo de asta: poliția din Brașov are o campanie frumoasă denumită „Viața are prioritate”, dar ce ar fi mai mișto, ar fi să stea la tot ce înseamna treceri de pietoni să mai spună și ei ceva oamenilor care nu sunt disciplnați în trafic. Nici pliante nu au împărțit măcar (glumesc sau poate nu).

Tot îmi doresc este să fac un filmuleț despre traficul brașovean, dar ba nu am motivație, ba nu am timp, ba mă gândesc că îmi trebuie aparatură. Poate mă ajută cineva, aștept niște idei, propuneri de colaborare. Viața are prioritate!

Comentarii

  1. În Brașov nevoia de a ajunge dintr-un punct A într-un punct B într-un timp decent ia făcut pe șoferi sa conducă agresiv, iar nevoia pietonilor de a trece strada ia învățat pe pietoni ca dacă nu se angajează în traversarea trecerii nu le acorda nici un șofer prioritate. E foarte simplu...
    Eu as vrea sa vad niște pasarele pietonale și un trafic mai fluent!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, nu sunt de acord cu tine. Cred ca traficul este destul de fluent, iar in legatura cu diversele nevoi, cred ca putem discerne putin lucrurile.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Snacks-uri și dulciuri de mult uitate

Amintiri de pe Yahoo Messenger

Wedding day(s)